Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is de belangrijkste behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Door acupunctuur wordt onze lichaamsenergie zo beïnvloed dat onze klachten afnemen en we ons meer in balans voelen. Door ons lichaam stroomt energie – levensenergie – die maakt dat ons hart zo’n 60 keer per minuut slaat, dat onze hersenen gedachtes en gevoelens kunnen creëren, dat onze botten en spieren ons dag in dag uit door het leven dragen enz. De energie stroomt door een netwerk van energiebanen – de meridianen. Deze meridianen zijn verbonden met de dieper gelegen structuren zoals de verschillende organen. Op deze meridianen vinden we de acupunctuurpunten. Punten waar we door het plaatsen van naalden de energie als het ware kunnen sturen. Door een naald in een punt te steken wordt de energie in beweging gezet. Afhankelijk van de manier waarop de naald gezet en gemanipuleerd wordt, kun je energie versterken daar waar te weinig is, of draineren daar waar teveel is.

Behandeling

Hoe ziet een behandeling eruit?
Het eerste consult start met een uitgebreid vraaggesprek over uw klachten en over uw lichamelijk en geestelijk welzijn. Ik bekijk uw tong en voel uw pols, soms onderzoek ik ook uw buik. Daarna breng ik dunne naaldjes aan op een aantal acupunctuurpunten in het lichaam. Het doel is op die punten blokkades van energie op te heffen, de doorstroom van energie te verbeteren en de energiehuishouding in uw lichaam in balans te brengen. De naaldjes blijven zo’n 20 minuten zitten.

Een acupunctuurnaald is niet te vergelijken met een naald voor het bloed afnemen. De naalden die ik gebruik zijn extreem dun en de prik door de huid is nauwelijks te voelen. Toch is het prikken van de naaldjes niet altijd gevoelloos, maar echt pijn doet het niet. Daar waar in het lichaam is geprikt, ervaart u misschien een zwaar gevoel of een tinteling. Dit is volkomen normaal. Na de behandeling voelt u zich ontspannen en energiek genoeg om uw gewone programma te vervolgen.

Naast acupunctuur maak ik soms ook gebruik van andere technieken binnen de Chinese Geneeskunde zoals Moxa of Cupping of Guasha. Ook gebruik ik Chinese kruidentherapie ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling. Per individu en per behandeling kijk ik wat de best passende behandeling is.