CHINESE GENEESKUNDE

Chinese Geneeskunde

In de Chinese geneeskunde wordt niet alleen gekeken naar het ziektebeeld, maar ook naar de mens als geheel –  lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden en mensen staan niet los van hun omgeving. De onderliggende gedachte is dat klachten ontstaan doordat de energiehuishouding van het lichaam niet in balans is. Het evenwicht in het lichaam kan door velerlei manieren verstoord raken. Door invloed van buiten af zoals een infectie, weersomstandigheden enz. Maar ook emoties of het eetpatroon kunnen invloed hebben op de energiehuishouding van ons lichaam. Door te behandeling met acupunctuur wordt het evenwicht weer hersteld en het lichaam in staat gesteld om zelf te genezen.

Binnen ons lichaam stroomt de energie door een netwerk van energiebanen, meridianen genaamd. Deze meridianen, elk verbonden met de dieper gelegen structuren zoals de verschillende organen en de daarmee geassocieerde functies. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Elk punt heeft een eigen invloed op de stroom van energie. Door een naald in een punt te steken wordt de energie in beweging gezet. Afhankelijk van de manier waarop de naald gezet en gemanipuleerd wordt, kun je energie versterken daar waar te weinig is, of draineren daar waar te veel is.

In feite wordt met acupunctuur de patiënt op het goede spoor gezet het evenwicht in de energiehuishouden weer te vinden en vast te houden, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn. Niet ten onrechte wordt de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) een geneeskunst genoemd. Het is een kunst om voor elke persoon de specifieke verstoring van de balans te ontrafelen en de behandeling volkomen op het individu toe te spitsen. Een bijzondere uitdaging.


Bron :  Traditional Chinese Medicine Academie Nederland


Zie ook : Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur